rysunek jelit, znaczenie mikroflory jelitowej

Tematem jelit i ich mikroflory zainteresowałam się jakiś rok temu. Od dłuższego czasu walczę z trądzikiem. I tak jak wiele osób z tym problemem wypróbowałam mnóstwo rozwiązań w postaci antybiotyków, maści i różnych specjalistów. Stosowanie ich, albo nie działało w ogóle, albo tylko na jakiś czas. Bardzo mnie to zniechęcało i sprawiało, że nie miałam już ochoty umawiać się na wizytę u kolejnych dermatologów. Postanowiłam szukać i testować różne rozwiązania na własną rękę. I tak od artykułu do artykułu trafiłam na temat mikroflory jelitowej. Temat okazał się bardzo ciekawy i bardzo obszerny. Przebrnęłam przez mnóstwo stron i postanowiłam zebrać w tym artykule najważniejsze informacje.

 
Czym jest mikroflora jelitowa?
 

Jelita składają się z odcinków zwanych j. cienkim oraz j. grubym (które dzielą się na kilka innych, mniejszych). W cienkim jelicie zachodzi trawienie, oraz wchłanianie substancji odżywczych ze strawionych pokarmów. W jelicie grubym wchłaniana jest woda, niektóre witaminy oraz formuje się kał. W jelitach żyją także bakterie, w zależności od danego odcinka różny jest ich ilościowy oraz jakościowy skład. Najwięcej bakterii żyje w jelicie grubym, dlatego że warunki które tam panują są dla nich najkorzystniejsze. Właśnie one stanowią mikroflorę jelitową i są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Zmiana ilości lub proporcji jednych mikroorganizmów w stosunku do innych, może prowadzić do poważnych zaburzeń pracy całego organizmu. Różne choroby oraz dolegliwości, których przyczynę ciężko rozpoznać wynika właśnie z dysbiozy jelitowej. Są to między innymi przeróżne choroby autoimmunologiczne, otyłość, cukrzyca, a nawet depresja.

 
Rola flory bakteryjnej jelit
 

Nasze jelita tworzą ogromną powierzchnię. Jest ona największą w naszym organizmie, która ma styczność ze środowiskiem zewnętrznym. Dlatego, właśnie w tym miejscu powstały mechanizmy ochronne. Ich zadaniem jest wychwytywanie i zatrzymywanie w świetle jelita wszystkich, potencjalnie szkodliwych czynników. Jednym z tych mechanizmów jest nabłonek jelitowy, który pokrywa ich powierzchnię wewnętrzną. Jest on bardzo wrażliwy ponieważ buduje go tylko jedna warstwa komórek, które odżywiają się krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi. Kwasy te natomiast produkują bakterie jelitowe. Mikroflora ma również bardzo duże znaczenie w regulacji odporności. Błona śluzowa jest powiązana z tkanką limfatyczną, w której znajduje się zdecydowana większość komórek odpowiedzialnych za wytwarzanie stanów zapalnych. Bakterie jelit kontrolują stosunek limfocytów Th1 do Th2 a także pobudzają do pracy makrofagi. Mikrobiota dodatkowo wspomaga trawienie, zapobiega namnażaniu się patogennej flory bakteryjnej, produkuje witaminy z grupy B i witaminę K.

 
Dysbioza jelitowa
 

W naszych jelitach oprócz bakterii pożytecznych mieszkają również bakterie wywołujące stany zapalne. Są to patogeny. W prawidłowych warunkach, zachowana jest odpowiednia proporcja i bakterie patogenne nie są szkodliwe. Jednak sytuacja w naszych jelitach nieustannie się zmienia. Mają na nią wpływ czynniki takie jak: alkohol, cukier, stres, pestycydy czy antybiotykoterapia. Mogą one wpływać na to jak wygląda skład naszej mikroflory i to które bakterie zyskają przewagę.

Jak już wcześniej wspominałam nabłonek naszych jelit żywi się krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi. Ich produkcją zajmują właśnie nasze bakterie jelitowe. Niektóre węglowodany, które występują w żywności nie są trawione w jelicie cienkim (ze względu na swoją budowę) i trafiają do jelita grubego. Tam zajmują się nimi nasi mali lokatorzy. Odbywa się to w tym odcinku jelita, bo właśnie tam mieszka gatunek bakterii beztlenowych zajmujący się tym procesem. Jeśli jednak nie dostarczymy odpowiedniego pożywienia do naszego organizmu, nasze ‘dobre’ bakterie zostaną głodne. Mówiąc o dobrej diecie mam na myśli taką, która nie zawiera nadmiaru cukrów prostych, za to dużo warzyw i owoców. Musimy też pamiętać, że stosowanie antybiotykoterapii i zażywanie jakichkolwiek lekarstw (w tym przeciwbólowych) wyjaławia nasz układ pokarmowy.

 
Czym jest cieknące jelito?
 

Między komórkami jelita istnieją ścisłe połączenia. To one ‘decydują’, które substancje zostaną przepuszczone do krwi, a które uznane za niebezpieczne, zatrzymane w świetle jelit i wydalone z organizmu. Niestety połączenia te są delikatne, zmienne i bardzo łatwo o ich uszkodzenie. Szkodzą im wszystkie te czynniki, które powodują również dysbiozę jelitową  i prowadzą do rozregulowania całego mechanizmu. W efekcie przepuszczane są np. nie do końca strawione białka które mogą uruchomić proces zapalny. W taki sposób powstają różne alergie pokarmowe.

 

Ten post to wiedza w pigułce o bakteriach jelitowych i ich funkcjach. Przejdź do kolejnego artykułu i dowiedz się jak zadbać o nie jeszcze lepiej.

 

Podczas tworzenia tego artykułu korzystałam z poniższych źródeł:

1   2

 

Share: